BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

~mErekA yG sH0meL~

Tuesday, August 23, 2011

~ SANTAI SAT~


  • uJan Emas di neGeri oRang, uJan baTu di nEgeri seNdiri, Lebih baik hAri tak uJan~~
  • tAk lapuk dEk huJan, tAk lekAng macAm rAmbUtan~
  • tiAda r0taN, pElempAng bErguNa jugA~~
  • bIAr LamBat, aSaLkan tAk cEpat~
  • jikA kaiL panJanG sEjengKaL, bEli Ler yanG paNjang sikiT ~~
  • HenDak 1000 daYa, tAk hEndak tAk apA~
  • sEbab pUlut saNtan biNasa, sEbab muLut hAbis PuluT~~
  • CaRik2 bUlu aYam, Lama2 jAdi sHuttLec0ck~
  • mEmbujUr Lalu, mElintaNg PukaNg~~
  • GaJah maTi mEninggaLkan gaDing, uDang Harimau maTi mEninggaLkan kuLit, mAnusIa maTi meNinggaL duNia~
  • sEdanGkan LiDah laGi tErgigiT, Inikan puLa mAkanAn di daLam MuLut~~
  • hArapkAn paGar, Pagar tAk b0leh diHarAp~
  • aLanG2 mAndi, bIaR guNa sAbun~~
  • bErapa beRat maTa mEmandanG, bErat lagi SeguNi bEras~
  • cUbit pAha kaNan, paHa kiRi tAk rAsa papEpun~~
  • dIam2 uBi beRisi, diAm2 0ranG..biSu~
  • HiduP segAn, maTi taNam~~
  • kEcil2 ciLi paDi, kEcil laGi biJi ciLi~

*ngeh3~~ bukan ak yg edit2 ni..sumber penah dpt di inb0x friendster zaman dul0 kala ^,^ *



Friday, August 19, 2011

~ KITA DAH TAKDE PAPE ~

"Anggap je antara kita dah xde pape lagi.."
"Mulai hari ni, kita putus~! "
"Saya dah de orang lain..bubye~"

Korang penah lalui x situation ni??
Xkesah la istilah pe..CLASH/BREAK UP/PUTUS
Yela,.ak maksudkan dgn s0me1 yg k0rang penah in luv la.. 



Hm..tetiba rasa nak type entry sal ni
Baru2 ni ak ter-gerak hati nak bukak wall fb kwn ak
Then baru ku tahu yg hamba Allah ni sedang bersedih
Walaupun kitorang xla rapat sgt2 tp dia sorang kawan yg baik
n ak mmg cepat tersentuh sikit lg2 if mlbtkn org yg baik dgn ak..wuwu~

Ari tu lak d0k heboh gak kan sal Khairul Fahmi@Apek putus tunang
Ak de gak usha blog ex tunang dia..Elia : Short & Sweet
Yg entry pas dorang break up tu..
Lagi la ak nak tulis sal Clash binti Putus ni
Cuma memang sangattt TER-lambat la ak p0st..haha
Rasa cam bz*kunun* =,="


Tertarik dgn ayat2 ni yg ak baca kat blog .. cik epal ..



memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang
sentiasa mengharapkan pertolongan
ALLAH.

memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH &
PENYAYANG kerana mengingatkan kita
bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat
untuk kita dan kehidupan kita pada
masa depan…

memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
dapat mengutip pengalaman yg tak semua
orang berpeluang untuk mengalaminya.

memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita jadi
MANUSIA YG HEBAT JIWANYA..



**So ak baca la jgk komen2 kat entry dedicated post to Elia jejariruncing =) ni..ramai yg share pglmn n kata2 smgt masing2...ada gak komen drp kwn2 ak..hm~ *

Ak lak xdela pr0 sgt nak komen sal mende2 camni..tapi ak nak c0ret ayat2 ak sikit la sal ni..expclly utk kwn2 ak yg sdng in dis situati0n..Tak kira la lelaki@pun p0mpuan (tp besanya p0mpuan la coz lg emosional..wuwu~)


~ ~ La Tahzan....Anggap la semua ini ujian drp Allah swt untuk menduga sejauh mana tahap keimanan dan kesabaran kita..Memang meluahkan kata2 itu mudah berbanding menghadapinya..Ya,sakit.. Tapi siapa kita untuk terlalu meratapi sesuatu yg telah berlaku? Seakan seperti menyesali apa yg ditentukan Allah kpd kita..Wahai temanku,ingat..hidup ini cuma satu persinggahan..Sebab itu banyak perkara dlm dunia ni hanya sekadar seketika kerana ianya semua hanya pinjaman yg fana..


Dan bersyukurlah pabila termasuk dalam golongan yg dapat menikmati pinjaman itu..Kerana semua itu adalah ujian. Pabila Allah menguji, itu tandanya Dia memberi peringatan kpd kita supaya tidak terus leka. Lihat,.betapa Maha Pemurah Tuhan kita..


Segala ujian ini adalah pengalaman dan jadikan pengalaman ini sbg satu pengajaran dlm hidup kita. Yang baik,kekalkan..yg salah kita perbetulkan..Mari kita berusaha menjadi lebih baik supaya mendapat pedamping hidup yg baik..insyaAllah =) ~ ~

***Tak perlu mencari teman secantik Balqis,
Andai diri tak sehebat  Sulaiman..
 Mengapa mengharapkan setampan Yusof,
Jika kasih tak setulus Zulaikha..
Tak perlu mengharapkan teman seteguh Ibrahim,
Andai diri tidak sekuat Siti Hajar..
Dan mengapa didambakan teman hidup bak Siti Khadijah,
Andai diri tidak sesempurna Rasulullah..*** 
(Berkait ke?xpela nak letak gak ayat ni..^^)

Sekilas ~~ Andai ditakdirkan Allah, kamu bertemu pengganti, terimalah seadanya..Janganlah membanding2kan dgn yg sebelumnya..Terima kekurangan itu sbg keunikan, dan carilah kebaikan pada diri..Jangan mencari yang terlalu sempurna di matamu kerana sesungguhnya tiada yang sempurna di muka bumi ini..

Yg penting sekali, cintai Penciptamu dahulu supaya mendapat cinta insan yg melabuhkan cintanya kepada Penciptanya..ameenn

 

~suka ayat2 lam ni Uncategorized..MaWaRiNdAh..~

*sape yg sedang,masih,telah n bakal single..angkat tangan mcm sy  \O/.. sape yg ex single je xpyh angkt..hee..*xde niat pape* pepun, hadapi segalanya dgn redha...nasihat kpd diri sndri juga..mohon maaf andai ada silap taip kata* =)

~ SEGENGGAM TABAH ~



video

Satu demi satu
Hanya kesabaran yang disandar tika ini
Aku pasrah dalam sendu
Mungkin akan tiba waktu yang tidak akan ada lagi walau satu
Saat itu ku cuma berdoa dan berharap aku mamapu melaluinya

Ya Allah
Kurniakan aku ketabahan
Walaupun segenggam cuma
Segenggam yang akan ku kepal utuh
InsyaALLAH..



Wednesday, August 17, 2011

~ SALAM NUZUL QURAN 1432 H~

Salam Ramadhan..hari ni dah masuk 17Ramadhan 1432H..Alhamdulillah..kita masih lagi diberi kesempatan oleh-NYA untuk meneruskan ibadah puasa dan ibadah2 lain..insyaAllah..

17 Ramadhan merupakan hari peristiwa Nuzul Al-Quran

Perkataan Nuzul diambil daripada perkataan bahasa Arab yg diertikan sbg penurunan, sementara Al-Quran pula merupakan kitab Allah yg diberikan kpd Nabi akhir zaman iaitu Nabi Muhammad s.a.w..

Jadi istilah Nuzul Al-Quran boleh diertikan sbg penurunan al-Quran ke atas baginda Rasulullah sbg petunjuk kpd umat manusia sejagat.

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Quran yg pertama kpd Nabi Muhammad s.a.w. secara berperingkat-peringkat sehingga menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yg kita baca pada hari ini. Peristiwa ini berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadhan tahun ke 41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M.


SALAM NUZUL QURAN 1432 HIJRAH BUAT SEMUA YG BERAGAMA ISLAM. Semoga kita semua dapat memperbanyakkan bacaan al-Quran dan menghayati isi kandungannya sempena peristiwa Nuzul Quran dan bulan Ramadhan yg mulia ini.InsyaAllah..





Monday, August 15, 2011

~ AKU JATUH HATI ~


EHEM~~ k0rang penah jatuh hati x??
Mesti penah kan..shy2 cat lak nak ngaku kn..lalala~~

Ak nak c0ret kat c0retan hati ak ni bahawa...~
Semalam 'hati ak terjatuh'~ XD

Ak dating dgn incik g0ogle sat smlm
Then hati ak sangat teruja dgn apa yg ak jumpa ni

WAAA~~ 
Ak sgt JATUH HATI dgn gambar2 ni
SGT SANTEK OKAY~~

Yg pasti bukan gambar manusia..hee~











Lawa kan??
Ak mmg suka view2 camni
Indahnya Ciptaan Illahi..Masya-Allah
Walaupun mungkin gambar ni ada di-edit ke di-t0uch up ke pape ke(wallahualam la kan)
Tapi mmg ciptaan-NYA xde tandingan..
Dapat pahala tau kita kagumi n hargai ciptaan-NYA..

Sebab tu kot ak ni jenis suka travel n amek gmbr view
Tapi xnk la upl0ad kat cni~~
Xdak kamera mahal p0n DSLR bagai tu..
Xdak skill amek gmbr lak tu..wuwu~~

Korang de pict c0mey2 camni x??
Mai la share kt ak~
Nak tmbhkn khazanah ni..
Sharing is caring
Caring is ??.. hue~ ;P

OKlah~
nak pi Pulau Jeju..
nk amek gmbr kat sana..wehuu~ 

Thursday, August 11, 2011

~FB KORANG SECURE TAK??~


Skunk ni macam2 leh wat...
FB pun lagi lah kan..
Ada yg kena hack la pe la..
So, korang rasa FB korang secure x??

JOM CHECK n EDIT n SAVE okay~!! 



FB tak secure mudah ia untuk digodam. So caranya adalah :

1. Lihat pada URL anda (top box pada skrin anda), jika anda lihat ianya hanya 'http' atau 'www' dan bukannya 'https', kiranya mudah la orang nak godam atau hack FB anda tu;

2. mula-mula ke account settings;

3. Pilih security dan pilih secure browsing;

4. Klik edit dan tanda right klik kt kotak tu dan save changekan ia. (Credit to Ungu Violet )

Haaa~~ bila dah tau tu wat la cepat2 ye..wuwu..m0ga2 FB kita sume selamat dari dig0dam~~ ^_^


~K A M U~

 
KAMU
Tetap ku anggap sebagai insan ter-rapat
Insan yang ku sandar kepercayaan dan rasa hormat
  Yang bisa saling berkongsi kisah berbual bicara
Dan ku berharap masih ada ruang serta kesudian itu
Senyum tawamu menyenangkan
 Bait kata teguranmu terpahat di fikiran
Sungguh ini harapanku
Kerana kamu adalah KAMU


Tuesday, August 9, 2011

~AMBOiiii...GELAK BENO YE~


HAHAHAHAHAHA~~
KEhKEhKEhKEhKEh~~
Hoh0h0h0h0h0h0h0Ho~~
HuWaHahahEHeHAHA~~
Huha Huhaha (okay..yg ni cheers Zaaba )

Penah x k0rang gelak sakan, terbahak2, terkahak2, mcm xingat dunia??
Ala..mesti penah kan~~ 
Xbaek tipu bulan2 p0sa ni...bulan lain pun xbaik ok! >,<

Ahaa~ s0 banyak mende yg mnyebabkn kita gelak sakan ni kan
Kengkawan kita duk gurau lawak bodoh ke xp0n tengok Maharaja Lawak ke pape la ke

Tak dinafikan la yg gelak ketawa ni memang baik untuk kesihatan diri kita
Slh 1 nya leh dijadikan sbg ejen mengekalkan keawetan kemudaan kita(sape xnk kn? ;p)
Bila kita ketawa,kita epy,bila kita epy,kita leh menten awet muda, bila menten, kita ketawa lah lagi~ hoh0 XD

Mereka pun nak awet muda =)
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Hmm..tapi sebenaqnya ak nak share something sal gelak ketawa ni
Aku baru ter-recall balik ayat2 yg penah ak dengar/baca then aku pun dating la dgn incik go0gle sat..

Larangan Ketawa

" Nabi Muhammad s.a.w  melarang umatnya daripada tertawa yg melampaui batas. Ini kerana byk ketawa menghilangkan akal dan ilmu. Barangsiapa ketawa terbahak-bahak, akan hilang satu pintu daripada pintu ilmu.

 Kenapa dilarang ketawa terbahak-bahak? Dalam keadaan suka yg keterlaluan, hatti kita lalai n lupa suasana akhirat n alam barzakh yg bakal kita tempuhi kelak...

Kita tidak pula dilarang menunjukkan perasaan suka terhadap sesuatu. CUMA YG DILARANG ialah BERTERUSAN GEMBIRA dgn KETAWA BERLEBIHAN
 
  Sebaik-baik cara bergembira ialah spt yg dicontohkan oleh Rasulullah s.a.w. Baginda tidak terbahak-bahak, tetapi hanya tersenyum menampakan gigi tanpa bersuara kuat.

Beberapa sahabatnya pernah berkata : Ketawa segala nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu terbahak-bahak.. wallahu'aklam bissowaf... "

sumber :: notadimukabuku Banyak ketawa Mematikan Hati

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

**Terpulang pada penerimaan masing2..Bagi ak, ketawa mmg xsalah tapi spt yg diajarkan kpd kita, jgn gelak over,terbahak2 bagai sampai de kuar air mata..mmg sbg manusia,xterlepas dari kealpaan n kekhilafan...ak akui ak pn xterlepas,gelak xingt dunia.tp xsalah kita saling ingat-memperingati kan..Mana yg baik kekalkan, mana yg kurang baik,kita perbaiki,,InsyaAllah..**

p/s:: Mak ak ajar kami adik beradik, bila gelak xingat dunia, tengok jari kita, eh..lebih spesifik tengok kuku jari kita..ni ajaran t0k guru ngaji mak ak..pastu insyaAllah, leh stop/kurang gelak..kitorang menjadik..Acu la cuba try test(org tranung mmg suka ckp 'hiperbola' camni..hee~)

j0m ketawa sopan+cumil..^_^



Friday, August 5, 2011

~AKU INGIN MENCINTAIMU~

Munsyid :: Edcoustic


Tuhan betapa aku malu
Atas semua yang Kau beri
Padahal diriku terlalu sering membuat-MU kecewa
Entah mungkin karna ku terlena
Sementara Engkau beri aku kesempatan
Agar aku kembali
Dalam fitrahku sebagai manusia untuk menghamba pada-MU
Betapa tak ada apa-apanya
Aku di hadapan-MU

Aku ingin mencintai-MU
Sebenar-benar aku cinta
Dalam d0a
Dalam ucapan
Dalam setiap langkahku
Aku ingin mencintai-MU
Selamanya
Sehina apapun diriku
Ku berharap
Untuk bertemu dengan-MU
Ya Rabbi....


video


~S.A.K.I.T~


Rasanya seakan sudah lama air mata xmengalir deras
Aku berjaya pupuk ego, tahan diri, pendam rasa
Dengan pelbagai khabar yg aku dengar
Dengan macam2 masalah yg timbul
Ku cuba juga kuatkan diri, tabahkan hati
Kerana semua ini ujian ALLAH

............................

Tapi hari ini waktu ini
Aku TEWAS

YA ALLAH YA RABBI
Aku hamba-MU yg lemah
Kadang aku rasa tak cukup kuat untuk semua ini
YA ALLAH..
Hinanya aku mengeluh atas ujian-MU

............................

Satu demi satu terungkai
Satu demi satu terjawab
Aku keliru Aku kelu

Diam itu menyakitkan
Bicara itu menyebalkan

Lurusku memainkan
Bendulku membodohkan

...........................

Sungguh diri ini berpura-pura
Senyum tawa menutup luka
Kehilangan teman bicara
Memang menambah duka

Sesesungguhnya memang aku merindui insan yg telah pergi
Sama ada yg pergi mengadap Illahi
Mahupun yg pergi menjauhi diri
Tapi siapa aku untuk menidakkan ketentuan Illahi

...........................

Kehidupan memang penuh onak durinya
Bukan semuanya seperti yg kita mahu
Kita merancang namun Allah yg menentukan

Inilah hakikat
Yang perlu ditempuh
Bukan dicemuh

Aku redha......
Cuma aku tak mampu nafikan apa yg aku rasa
Aku lebih rela sakit luaran dari dalaman

Sungguh..Memang sakit....T.T

Teringat lak ayat ni..*muka yg tersenyum belum tentu menggambarkan hatinya bahagia, muka yg sugul belum tentu menggambarkan hatinya berduka*..ada betolnya ..kadang2 berpura2 itu perlu bg menutupi rahsia hati..Waallahualam~


Wednesday, August 3, 2011

~KU BERSUJUD PADA-MU~

Assalamualaikum wbt..
Hai shume ^_^
Hari ni dah masuk 3 Ramadhan 1432H
sO k0rang p0sa x??
Jangan p0nteng2 tau..yg diharuskan,xpe..^^
Xde nak post pape pun..
Saja2 nak share lagu yg sedang jd my fav skunk..
1st time dengar dari cite "Suria di Cordoba"
Terus jatuh suka kot..hee~

Ni haa..meh dengar..^^

video

Nyanyian dari Afgan penyanyi Ind0nesia
Dah tau sal Afgan yg lagu2 dia best..tp xkenal orgnya..
s0 skondeng g0ogle yg mana 1 sat~ ^^"


Okay..kat cni bukan nk cite sal Afgan
Just nak share lagu ni
Rasanya ramai dah tahu kot sal lagu ni
Aku je terlambat..huhu
Yela, sbb ak ni bukan jenis layan sangat2 TV or radi0
Time balik umah jela
Tu pun tengok apa yg family buka..ikut layan la~
Time duk kat k0lej
Xdenya ak rajin nak pi bilik TV..hoh0

Btw,
Tersentuh dgn lirik n lagunya..
Mungkin sbb lirik Islamik =)
Papepun.. I LIKE laa~ ^^